راهنمای خرید چاقوی آشپزخانه
راهنمای خرید چاقوی آشپزخانه

اگر اطلاعات درستی در مورد مدلهای باکیفیت آن نداشته باشید، خرید یک چاقوی عالی یا سرویس چاقو میتواند سخت باشد و ممکن است مجبور به صرف هزینهی مجدد برای رفع نیاز خود شوید. به یاد داشته باشید که تقریباً هر چاقویی وقتی نو است تیز هم است، بنابراین عملکرد این محصول وقتی روشن میشود که چند ماهی از آن استفاده کنید و همچنان از آن راضی باشید. تیزی این کالا تنها معیار انتخاب نیست و ساختار، ارگونومی و احساسی که در زمان کار با آن دارید هم برای خرید چاقو اهمیت دارد.
۱. بخشهای مختلف چاقوی آشپزخانه
اگر تابهحال تجربهی کار با چاقوهای مرغوب را نداشتهاید، کافی است تنها یک بار آن را امتحان کنید تا حسی متفاوت را تجربه کنید، چراکه چاقوهای باکیفیت قطعا آشپزی را دلپذیرتر میکنند. پس تردید نداشته باشید که هزینهکردن برای خرید کالایی باکیفیت ارزشش را دارد. در همین راستا هدف از این بخش آشنایی شما با بخشهای مختلف چاقوی آشپزخانه به منظور انتخابی بهتر است. درواقع با شناخت این قسمتها میتوانید نسبت به نکاتی که برای انتخاب این وسیله ارائه میشود، درک بهتری داشته باشد.
- تکیهگاه (Bolster): این قسمت معمولا از جنس استیل است و به تعادل چاقو در زمان کار با آن کمک میکند، همچنین با وجود تکیهگاهی محکم لغزشهای تصادفی دست در زمان کار کاهش پیدا میکند.
- لبهی چاقو (Edge): به طور کلی لبهی چاقو همان جایی است که به عنوان تیغه هم شناخته میشود. توصیه میشود که قبل از هر بار استفاده، لبه را با چاقو تیزکن، تیز کنید تا کار با آن راحتتر پیش رود.
- دسته (Handle): به منظور استفادهی راحتتر از چاقو توصیه میشود که کالایی با دستهی بیضی شکل انتخاب کنید و از خرید مدلهای دارای شیار، شکاف برای انگشتان یا کانتور اجتناب کنید؛ چراکه این نوع از محصولات به ندرت برای اغلب کاربران راحت و ارگونومیک هستند. بهطور کلی دستههای چوبی یا فلزی چسبندگی خوبی دارند، در حالی که گزینههای پلاستیکی یا مصنوعی ممکن است در زمان کار لیز بخورند.
در حالت کلی لازم است بدانید که یک چهارم جلوی تیغهی چاقو برای بریدن گوشتهای کوچک یا لطیف بهترین گزینه است. لازم به ذکر است که هرگز نباید از نوک یا هر قسمت دیگر چاقو به عنوان درب بازکن یا موارد مشابه استفاده کنید.
۲. چاقوی سرآشپز بهتر است یا چاقوی سانتوکو (Forged vs. Stamped Blades)
تیغههای چاقوهای آشپزخانه به دو روش ساخته میشوند که به طور معمول با نامهای چاقوی سرآشپز و چاقوی سانتوکو شناخته میشوند. درواقع هنگامی که اصطلاح سرآشپز برای چاقو استفاده میشود به این معنی است که تیغه از فولاد یکپارچه ساخته شده است که طی فرآیند ساخت گرم شده و سپس کوبیده شده است. پس از آن، تیغهی این نوع محصولات یک بار دیگر گرم میشود و سریعا خنک میشود. سپس تیغهی صیقلی شده و به شکل محصول نهایی و به صورت تیز به بازار عرضه میشود.
در حالت کلی چاقوهای سرآشپز تیغهای ضخیمتر دارند و طبیعتا سنگینتر هستند. این مدلها دارای تکیهگاهاند و در مقایسه با سایر چاقوهای آشپزخانه از کیفیت بالاتری برخوردار هستند. لازم به ذکر است که این مدلها معمولا گرانتر از گزینههای دیگر هستند.
در عین حال مدلهای سانتوکو از یک تیغه فولادی و یکپارچه که از طریق پرس هیدرولیک شکل داده شده است تحت عملیات حرارتی قرار میگیرد. این نوع از چاقوها در اغلب موارد تیغهای نازکتر دارند و سبکتراند. به طور معمول بدون تکیهگاه ساخته میشوند و ارزانتر هستند.
اما کدام مدل میتواند برای شما مناسبتر باشد؟ در حالت کلی باید بدانید که پیشرفت تکنولوژی باعث شده است که چاقوهای سانتوکو به اندازهی به اندازهی چاقوهای سرآشپز بادوام و خوش ساخت باشد. در عین حال همانطور که از نام این چاقوها مشخص است بسیاری از سرآشپزهای حرفهای عمدتاً به دلیل شهرت این مدلها این نوع از چاقوها را انتخاب میکنند.
از طرفی هنگامی که بحث مدلهای سرآشپز میشود، شانس بیشتری برای خرید محصول با کیفیت دارید، اما این مساله که چاقوهای سانتوکو کیفیت پایینتری دارند مسلما یک نتیجهی قطعی نیست.
۳. انتخاب بین چاقوی دندانهدار و بدون دندانه (Serrated vs. Straight Edge)
یکی از بزرگترین بحثها در بین آماتورها چالش انتخاب بین مدلهایی با تیغهی دندانهدار یا صاف است. در همین راستا واقعیت این است که این موضوع یک چالش در انتخاب نیست، بلکه هر کدام در زمان و مکان خاصی به کار میروند.
کاربرد چاقوهای بدون دندانه
چاقوهای بدون دندانه یا صاف از جمله گزینههای مفید و همهکاره هستند که وجود آن در خانه کاملا ضروری است. اصولا تیغههایی با لبههای ساده زمانی کاربردیاند که مجبور به ایجاد برشهای فشاری بر روی مواد غذایی هستید. به این معنی که به جای استفاده از حرکت ارهطور برای برش مواد، از نیرو برای ایجاد برش استفاده میکنید. به عنوان مثال برش پنیر یا جدا کردن پوست سیب جزو مواردی است که با استفاده از چاقوهای بدوندندانه و با فشار قابل انجام است.
به طور کلی باید بدانید که چاقوهایی با تیغههای دندانهدار به اندازهی تیغههای لبه مستقیم در آشپزخانه کارایی و استفاده ندارند و تنها برای مواردی همچون نان و گوجهفرنگی کارا هستند.
کاربرد چاقوهای دندانهدار
به طور کلی باید بدانید که چاقوهایی با تیغههای دندانهدار به اندازهی تیغههای لبه مستقیم در آشپزخانه کارایی و استفاده ندارند به این دلیل که اغلب مواد غذایی به برش ارهای (به جز مواردی مانند نان و گوجهفرنگی) و لبههای دندانهدار، نیاز ندارند!
در این میان ممکن است نام چاقو با تیغهی گرنتون «Granton» را شنیده باشید که به شکل محصولی با شیارهایی در لبهی چاقو است. هدف از ساخت این نوع کالای آشپزخانه کاهش اصطکاک و افزایش توانایی در برش مواد غذایی است و میتواند گزینهای کاربردیتر نسبت به مدلهای دندانهدار باشد.
۴. توصیههایی برای انتخاب دستهی چاقو
در بین گزینههای متنوع برای دستهی چاقو، موادی همچون پلاستیک و چوب رایجترین محصولات بازار هستند. دستههای پلاستیکی معمولاً صاف و بدون شیار هستند و همین مساله هم باعث میشود که آلودگیها بر روی منافذ آن جمع نشود. در مورادی برخی از چاقوهای دسته پلاستیکی ساختاری بافتطور دارند که کمک میکند در زمان استفاده لیز نخورد.
چاقوهایی با دستهی بیضی شکل انتخابی مناسباند و خرید مدلهای دارای شیار، شکاف برای انگشتان یا کانتور از نظر راحتی در استفاده چندان بهینه نیست؛ چراکه این نوع از محصولات به ندرت برای اغلب کاربران راحت و ارگونومیک هستند.
در عین حال بیشتر چاقوهای مدرن دارای دستههای چوبی با روکش پلاستیکی شفاف و سبک برای محافظت از آنها هستند. اما در زمان شستن این نوع از دستهها باید به یاد داشته باشید که از خیساندن طولانی مدت این نوع کالاها خودداری کنید، یا دستگیره را بیرون از آب نگه دارید و بلافاصله و بدون فوت وقت آن را بشویید.
۵ فاکتور مهم که هنگام خرید چاقوی آشپزخانه باید در نظر بگیرید
در این بخش به سراغ ۵ فاکتور مهم در هنگام خرید چاقوی آشپزخانه میرویم تا نگاهی جامعتر به این موضوع داشته باشید.
۶. نیازهای خود و آشپزخانه را بشناسید
اغلب افراد در آشپزخانهی خانهی خود تنها به دو نوع چاقو یعنی یک مدل سرآشپز و یک چاقوی نان از نوع دندانهدار نیاز دارند. چاقوی سرآشپز تقریباً همه چیز را به جز نان میبرد، در حالی که چاقوی نان باکیفیت و خوب برای بریدن نان و گوجهفرنگی ایدئال است. در کنار این دو مورد خرید یک چاقوی ساده یا کوچک برای برش مواد غذایی مانند توتفرنگی ایده مناسبی است، در کنار این گزینهها، وجود قیچی آشپزخانه که برای بریدن نان یا قطعه قطعه کردن مرغ مورد نیاز است.
۷. اندازهی چاقوی آشپزخانه مهم است
از آنجایی که چاقوی آشپزخانه یکی از پرکارترین محصولات است، در زمان خرید باید به اندازهی آن نهایت توجه را داشت. بیشتر چاقوها حدودا بین ۱۵ تا ۲۶ سانتیمتر (۶ تا ۱۰ اینچ) طول دارند. در حالت کلی کارکردن و کنترل چاقوهای کوتاهتر در بیشتر موارد آسانتر است، اما چاقوهای بلندتر به شما این امکان را میدهند تا موادغذایی بزرگتری مانند هندوانه یا کباب را برش دهید.
۸. خرید چاقوهای تکی بهتر از سرویس است
معمولا برندهای کمتر شناخته شده و در مواردی حتی بیکیفیت چاقوهای آشپزخانهی خود را به صورت سرویس به بازار عرضه میکنند تا با وجود موارد اضافی و غیر کارا محصول خود را چشمگیر کنند. در همین راستا توصیه میکنیم که خرید این نوع از سرویسها به شدت اجتناب کنید. از طرفی اکثر مردم به تمام مدلهای چاقوهای یک سرویس نیازی ندارند بنابراین بهتر است که همان مبلغ را صرف خرید چاقوهایی باکیفیت و ضروری برای خود کنید.
۹. به مادهی سازندهی چاقوی آشپزخانه توجه کنید
بیشتر تیغههای چاقوها از فولاد ساخته شده است، اما لازم است بدانید که اما همه فولادها یکسان نیستند و از این دسته محصولات از ترکیب فولاد ضد زنگ و فولاد کربنی در مقادیر متفاوت ساخته میشوند. فولاد ضد زنگ در برابر زنگزدگی و خوردگی مقاوم است، در حالی که چاقوهایی با فولاد کربنی لبهی بهتر و برندهتری دارند. بنابراین اگر به فکر خرید محصولی باکیفیت و کارا هستید، نیاز است به دنبال چاقویی از جنس فولاد ضد زنگ با درصد کربن بالا باشید.
در مورد گزینههای سرامیکی هم میتوان اذعان داشت که این چاقوها سبک وزن، بسیار تیز و ارزانقیمت هستند. زنگ نمیزنند و به ندرت نیاز به تیز کردن دارند، اما ممکن است که به راحتی لپپر شوند. همچنین تیز کردن آنها در خانه ممکن نیست و باید به مکانهای خاصی برای تیز کردن سپرده شوند.
۱۰. چاقو را در دست بگیرید!
بهترین راه برای بررس حس راحتی و وزن چاقوی آشپزخانه در دست گرفت این محصول است. زمانی که این محصول را دست میگیرید باید مطمئن شوید که راحت و سبک است، کنترل آن آسان است و در حین برش زدن، با کندی همراه نیست.
۱۱. سرویس چاقوی آشپزخانه بخرم یا نه؟
در این قسمت نگاهی به مزایا و معایب خرید سرویس چاقوی آشپزخانه خواهیم داشت تا به انتخاب آگاهانهتر شما کمک کنیم. بنابراین در ابتدا به سراغ مزایا خرید سرویس چاقوی آشپزخانه میرویم!
یکی از مزیتهای اصلی خرید سرویس چاقو این است که در این نوع خرید به جای شش چاقو کاملاً متفاوت از یکدیگر، محصولاتی در یک نوع طرح و رنگ خواهید داشت. حتی اگر برخی افراد استدلال کنند که سرویس چاقو ارزش زیادی ندارند چون در نهایت از همهی چاقوهای آن استفاده نخواهید کرد، باید گفت همیشه هم اینطور نیست. برخی از سرویسهای چاقو فقط شامل موارد ضروری هستند و انتخاب و خرید آنها نظم و انسجام مناسبی را به محیط آشپزخانه میبخشد. همچنین با وجود سرویس شما طیف وسیعی از گزینهها را در آشپزخانه خواهید داشت به طوری که نیازی به تحقیق و خرید تک تک مدلهای این کالا ندارید.
اما معایب خرید سویس چاقوی آشپزخانه! همانطور که اغلب افراد اذعان دارند در سرویسها، اغلب چاقوهایی وجود دارد که احتمالا هرگز از آنها استفاده نخواهید کرد، در چنین حالتی خرید تکی چاقوها ارزش بیشتری خواهد داشت. سرویسهای چاقو معمولا گرانقیمت هستند و در مواردی ممکن است کیفیت کمتری داشته باشند.